Mistrzowie Smaku. Kto zdobędzie tytuł w plebiscycie? Głosowanie jeszcze do wtorku [GALERIA, PREZENTACJE]
Kategoria Kucharz Roku - Agata Falkiewicz-Ponikowska
Od dziewięciu lat jest właścicielką i szefową kuchni w Restauracji Tabun w Otominie. Z przysmaków tu oferowanych korzystają goście gospodarstwa agroturystycznego, miejscowi oraz liczne grono gdańszczan. Podają tu dania polskie, na przykład kotlety schabowe z kością, smażone na smalcu i pieczeń z karkówki dzika z kurkami. Do wyboru są również dania rzadko serwowane. Należy do nich tarta z pokrzywami, policzki wieprzowe z rabarbarem i wiele innych. - Od najmłodszych lat lubiłam gotować i przyrządzając potrawy dla znajomych preferowałam dania z naszymi dodatkami - przyznała Agata Falkiewicz-Pońkowska. - Smakowały wszystkim, więc od lat znajdują się obecnie w spisie potraw Restauracji Tabun w Otominie. Niejeden klient po spróbowaniu tarty z pokrzywami, polubił takie danie. Oprócz gotowania lubię podróże. Marzę o otwarciu restauracji z kuchnią z różnych stron świata. (WAR)