Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
9 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Choć większość serów produkuje się z pasteryzowanego mleka...
fot. moritz320/pixabay.com

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne produkty. To one najczęściej powodują zatrucia pokarmowe, a także ich powikłania

Zatrucie serem z niepasteryzowanego mleka

Choć większość serów produkuje się z pasteryzowanego mleka (a żeby się go napić, trzeba jechać na wieś), te najsmaczniejsze powstają z surowego. Dlatego smakosze sięgający po regionalne specjały narażają się na infekcje pokarmowe.

Kupując tego typu wyroby od małych wytwórców warto sprawdzić, w jakich warunkach powstają (np. szukając informacji w internecie lub zadając pytania) – bywają sytuacje, gdy używane mleko nie jest poddawane pasteryzacji w dostatecznym stopniu.

Zatrucie może być też skutkiem spożycia skwaśniałego mleka. Zawartość kartonów wytrzymuje dłużej niż zalecane na opakowaniu 3 dni w lodówce, przez co łatwo zignorować zalecenia producenta. Inne niebezpieczeństwo wiąże się z korzystaniem z mleka w biurze, gdzie jest przechowywanie na kuchennym blacie przez nieznany nikomu czas.

Zobacz również

Dinozaur na Małej Plaży w Szałem. ZDJĘCIA

Dinozaur na Małej Plaży w Szałem. ZDJĘCIA

Stal - Jagiellonia LIVE! Mistrzostwo na wyciągnięcie ręki

Stal - Jagiellonia LIVE! Mistrzostwo na wyciągnięcie ręki

Polecamy

Przegląd tygodnia od 29.03 w Pruszczu GdańskimTygodniowy przegląd prasy w Pruszczu Gdańskim, (29.03-4.04.2020)

Przegląd tygodnia od 29.03 w Pruszczu GdańskimTygodniowy przegląd prasy w Pruszczu Gdańskim, (29.03-4.04.2020)

Przegląd marca w Pruszczu Gdańskim, Przegląd prasy z Pruszczu Gdańskim w marcu

Przegląd marca w Pruszczu Gdańskim, Przegląd prasy z Pruszczu Gdańskim w marcu

Przegląd tygodnia od 15.03 w Pruszczu GdańskimTygodniowy przegląd prasy w Pruszczu Gdańskim, (15.03-21.03.2020)

Przegląd tygodnia od 15.03 w Pruszczu GdańskimTygodniowy przegląd prasy w Pruszczu Gdańskim, (15.03-21.03.2020)