Miody wytwarzane są głównie przez pszczoły, ale również przez inne owady z grupy błonkówek - na przykład osy. Powstają poprzez przetworzenie nektaru kwiatowego roślin miododajnych. Pszczoły przenoszą miód do ula, który potem jest pobierany przez pszczelarzy.
Cenne i zagrożone
Niestety, w ostatnich latach ten wyjątkowe owady są zagrożone wyginięciem. Czynników, które powodują wymieranie pszczół jest wiele, lecz największą przyczyną wydaje się być stosowanie pestycydów w uprawach rolnych. Środki te wpływają negatywnie na odporność pszczół, na ich zdolność komunikacji i orientacji w terenie, a to skutkuje spadkiem liczebności owadów. Warto zwrócić uwagę, że produkty, które spożywamy zawdzięczamy właśnie pszczołom, ponieważ to one zapylają rośliny, które potem są przetwarzane w pożywienie. Jednym z takich produktów jest właśnie miód.
Miód dobry na wszystko?!
Rozróżnia się wiele rodzajów miodów. Na polskim rynku dostępne są: rzepakowe, wielokwiatowe, akacjowe, spadziowe, lipowe, gryczane... - Poszczególne rodzaje miodu są zalecane w różnych chorobach. Rzepakowy dobry jest na serce, ponieważ zawiera dużo glukozy, wielokwiatowy jest jednym z łagodniejszych miodów i również działa leczniczo na serce, a miód wrzosowy wspomaga układ moczowy, jest też polecany w terapii schorzeń jamy ustnej, gardła i błony śluzowej - podpowiada Lucyna Juchniewicz z pasieki „Pszczółka”. Miód akacjowy jako jedyny jest wskazany dla diabetyków i alergików. Jednak tu także trzeba uważać, ponieważ zawiera dużą ilość fruktozy - dodaje.
Inne rodzaje miodów również wspomagają ludzki organizm w funkcjonowaniu. Miód spadziowy - najłatwiej go można poznać po jego ciemnym kolorze - działa przeciwzapalnie i przeciwseptycznie. Polecany jest przy przeziębieniach i infekcjach górnych dróg oddechowych. Podobne działanie ma miód lipowy, który zawiera składniki napotne, dlatego też zalecany jest przy gorączce i przeziębieniu. Miód ten działa również uspokajająco, ponieważ obniża ciśnienie krwi. Miód gryczany natomiast stosowany jest przy niedoborze żelaza i chorobach układu krążenia.
Zobacz:Festiwal Objazdowych Teatrów Lalkowych w Juszkowie rozpoczęty [ZDJĘCIA]
Warto nadmienić, że inne produkty pszczele także mogą być wykorzystane przez człowieka. Kit pszczeli, inaczej zwany propolisem, wytwarzany jest przez pszczoły z nektaru kwiatów lub ze spadzi. Propolis wykazuje właściwości bakteriobójcze i dezynfekujące, dzięki czemu świetnie nadaje się do przyspieszenia gojenia się ran.
Produkty, które proponujemy są całkowicie naturalne, badane na obecność antybiotyków. Można rozróżnić miód naturalny od sztucznego. Wyznacznikiem tego jest zapach i smak, który dla osoby doświadczonej jest wyraźnie inny. Jednak przeciętna osoba, która kupuje taki miód w sklepie nie jest w stanie go odróżnić. Należy zwrócić uwagę, by kupować miód od właściwych dostawców
- dodaje właścicielka pasieki.
Jaki smak wybrać
Wielokwiatowy i rzepakowy są najsłodsze. I najczęściej kupowane. Nie oznacza to jednak, że inne miody nie smakują tak dobrze. Wręcz przeciwnie, warto spróbować innych produktów pszczelich, które zaskoczą wyjątkowym smakiem. Miód gryczany ma ostry zarówno smak, jak i zapach. Doskonale nadaje się do wypieków oraz do produkcji miodu pitnego lub nalewek. Podobnie jest w przypadku miodu lipowego, który łączy ze sobą pikantność z goryczką. Ciekawy smak i zapach ma miód spadziowy, który wyróżnia się korzennymi smakami.
Pszczółki, bo miód
W powiecie gdańskim jest miejsce, które w naturalny sposób musiało wyspecjalizować się w produkcji miodu. Gmina Pszczółki obfituje w pasieki, dzięki czemu pod takim szyldem zaczęła się promować. Symbolem Pszczółek jest Tradycyjny Miód Pszczółkowski, który w 2007 roku został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych i zarazem stał się rozpoznawalnym produktem w powiecie gdańskim. Co roku organizowane jest Forum Pszczelarskie.
ZOBACZ TEŻ: XV Turniej Kół Gospodyń Wiejskich Województwa Pomorskiego 2018 w Żukowie
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?