Za nami XVI Powiatowy Konkurs Kulinarny „Niebo w gębie, czyli przysmaki powiatu gdańskiego”!

Danuta Strzelecka
Danuta Strzelecka
Fot. Stowarzyszenie "Żuławy Gdańskie"
Udostępnij:
Potrawy zachwyciły jurorów nie tylko smakiem, ale także dopracowanym wyglądem. "Było pysznie, a wybór zwycięzców nie należał do najłatwiejszych" - mówią. Sprawdźcie listę laureatów w 5 kategoriach: dania, dania mięsne, dania z ryb, wypieki, nalewki!

Konkurs Niebo w gębie

To już XVI edycja Powiatowego Konkursu Kulinarnego "Niebo w gębie, czyli przysmaki powiatu gdańskiego". Tegoroczna edycja ze względu na pandemię odbyła się w nieco okrojonej wersji, jednak konkurs nie stracił na jakości. Zgłoszone w tym roku potrawy były znakomite, a oprawa muzyczna na wysokim poziomie. Organizatorem konkursu jest Stowarzyszenie "Żuławy Gdańskie" z siedzibą w Domu Podcieniowym w Trutnowach. Tam też odbyło się to wydarzenie.

- Wszyscy autorzy pokazali kunszt kulinarny, a laureaci mogą być z siebie naprawdę dumni - mówią organizatorzy konkursu. - Poziom z roku na rok jest coraz wyższy, a potrawy zachwycają nie tylko pod względem walorów smakowych, ale i estetycznych.

Oto tegoroczni laureaci:

1. Dania żuławskie
I miejsce Jesienne słońce - Anna Koniuszewska
II miejsce Klopsy królewieckie - Agnieszka Pawełczyk
III miejsce Żuławska kartoflanka - Krystyna Kaniewska

2. Dania mięsne
I miejsce Kacze udka faszerowane - Grażyna Bizoń
II miejsce Kaczka faszerowana - Daniel Kufel
III miejsce Cukinia nadziewana z sosem beszamelowym - Wiesława Brojak

3. Dania z ryb
I miejsce Śledzik na zielono - Marlena Jaworski
II miejsce Leszcz w galaretce ostowej - Cezary Suska
III miejsce Karp w galarecie - Grażyna Marszałkowska

4. Wypieki
I miejsce Ciasteczka z dzieciństwa - Izabela Suska
II miejsce Kruche gniazdka bezowe z kremem kawowym - Beata Konefał
III miejsce Ciasteczka owsiane - Grażyna Głowacka

5. Nalewki
I miejsce Nalewka z pigwy - Andrzej Brzyszcz
II miejsce Wino z czerwonych winogron - Dariusz Marszałkowski
III miejsce Wieloowocowa nalewka - Stanisław Putrym

Potrawy oceniało jury w składzie: starosta Powiatu Gdańskiego Marian Cichon, przewodniczący Rady Powiatu Bogdan Dombrowski, Mariola Grzechowiak Zakłady Mięsne Nowak, krytyk kulinarny Artur Michna, Ryszard Tomkowicz restauracja Cedrowy Dworek oraz prezes Stowarzyszenia "Żuławy Gdańskie" Elżbieta Skirmuntt-Kufel.
Projekt został dofinansowany przez Powiat Gdański w ramach konkursu grantowego.

Ile w tym roku wydamy na święta i jak zamierzamy je spędzić KOMENTARZ

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie