Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wybrano nalepsze smaki żuławskie podczas konkursu „Niebo w gębie, czyli przysmaki powiatu gdańskiego” [ZDJECIA,WIDEO]

Anna Gawrońska
Anna Gawrońska
W niedzielę, 15 września odbył się XIV Powiatowy Konkurs Kulinarny „Niebo w gębie, czyli przysmaki powiatu gdańskiego”. Uczestnicy rywalizowali w najlepszym przygotowaniu dań żuławskich, dań mięsnych, nalewek, dań różnych, wypieków oraz potraw z domowej spiżarni.

Już od 14 lat do Żuławskiego Domu Podcieniowego w Trutnowach przyjeżdżają amatorzy kulinarni, aby zmierzyć się z wykonaniem najlepszych domowych potraw. Do niedzielnego konkursu zgłoszono aż 50 potraw. Osoby zgłaszające się do konkursu pochodziły nie tylko z powiatu gdańskiego i Pruszcza, ale także z Tczewa, Gdańska i Gdyni.

Zobacz: Obchody Dnia Sybiraka w Pruszczu Gdańskim. Była msza święta, apel i przedstawienie [ZDJĘCIA, WIDEO]

Tradycja konkursu trwa już 14 lat. Są osoby, które nie opuściły żadnej z edycji i są także dzisiaj. Przybyło również wiele nowych osób, z czego ogromnie się cieszymy, bo to dowód na to, że konkurs wpisał się jako tradycyjna impreza żuławska

- mówiła w niedzielę Elżbieta Skirmutt-Kufel, prezes stowarzyszenia Żuławy Gdańskie. - W przyszłym roku będziemy świętować jubileusze bardzo ważnych wydarzeń. W przyszłym roku odbędzie się 5. Jarmark Żuławski, 15. konkurs kulinarny, 18-lecie stowarzyszenia Żuławy Gdańskie i 300-lecie domu podcieniowego. Będziemy bardzo starali się, żeby te urodziny były świętowane hucznie.

W jury konkursu zasiedli: Stefan Skonieczny starosta powiatu gdańskiego, Bogdan Dombrowski przewodniczący rady powiatu, Ryszard Tomkowicz właściciel restauracji Cedrowy Dworek, Teresa Suchodolska Stowarzyszenie Academia Europa Nostra, Artur Michna krytyk kulinarny, Bogdan Kwapisiewicz Kapituła Kulinarna Gdańskie Smaki. Konkurs uświetnił koncert zespołu Zagan Acoustic.

Zobacz: Podwórko Talentów Nivea stanęło w Pruszczu nieopodal SP nr 1. Dzieciaki już się bawią. Wkrótce oficjalne otwarcie


Wyniki konkursu

Dania żuławskie
I. Świeży śledź w zalewie – Cezary Suska
II. Kiszka z tartych ziemniaków – Grażyna Bizoń
III. Pierś kaczki z żuławskiej wędzarni – Daniel Kufel
wyr. Chłopski garnuszek – Arkadiusz Ciszewski
wyr. Półgęsek – półkacznik, czyli wędzona pierś z kaczkogęsi – Leszek Reszka

Dania mięsne

I. Roladki z kaczych piersi – Grażyna Bizoń
II. Udka po żuławsku – Irena Abramczyk
III. Przysmak kanapkowy z żurawiną – Maria Pomirska
wyr. Szynka suszona gotowana – Iwona Irzyk
wyr. Karkówka w miodzie – Ewa Myszka

Nalewki
I. Nalewka z kwiatów czarnego bzu – Magdalena Świerczyńska – Dolot
II. Nalewka z derenina na miodzie – Ewa Magnucka
III. Nalewka malinowa – Ewa Myszka
wyr. Nalewka z czarnej porzeczki – Andrzej Niedźwiecki
wyr. Nalewka z rajskich jabłuszek – Ewa Magnucka
wyr. Poczuj miętę - Leszek Reszka

Dania różne
I. Pasztet z cukini z hyzopem – Dorota Świerczyńska
II. Placki z kapusty – Bogumiła Kiełbratowska
III. Tatarowa fantazja z łososia i buraka – Róża Bączkowska
wyr. Ruskie pierogi – Natalia Rakowska
wyr. Zalany śledź w pierzynie – Urszula Gora

Wypieki
Wytrawne
I. Chleb żytnio – orkiszowy na miodzie – Urszula Gora
II. Buraczane love – Daria Ciszewska
III. Chleb orkiszowy ze słonecznikiem – Anna Witkowska – Niedźwiecka
wyr. Chleb z ziarnami – Renata Marczuk

Słodkie
I. Domowe czekoladki – Izabela Suska
II. Kruche ciasteczka z ziarnami – Beata Konefał
III. Panna poranna – Elżbieta Drewko
wyr. Malinka w piance – Agata Myszka

Domowa spiżarnia

I. Śliwki w syropie z mniszka lekarskiego – Iwona Irzyk
II. Miód z mniszka polnego – Irena Abramczyk
III. Plastry ogórków w kurkumie – Aneta Jeziorska
wyr. Buraczki z czosnkiem – Aneta Jeziorska.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pruszczgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto