Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Trutnowy: W niedzielę jury wybierze najsmaczniejsze potrawy XIV konkursu kulinarnego „Niebo w gębie, czyli przysmaki pow. gdańskiego"”

Danuta Strzelecka
Danuta Strzelecka
Fot. Danuta Strzelecka
W niedzielę w Żuławskim Domu Podcieniowym w Trutnowach w odbędzie się XIV Powiatowy Konkurs Kulinarny „Niebo w gębie, czyli przysmaki powiatu gdańskiego”. Początek o godz. 16.

Teoretycznie minął termin zgłaszania potraw do XIV Powiatowego Konkursu Kulinarnego „Niebo w gębie, czyli przysmaki powiatu gdańskiego”, ale jak powiedziała nam Elżbieta Skirmuntt-Kufel, jeśli ktoś zgłosi się z potrawą nie odrzucą.

- Myślę, że będzie około 50 potraw - dodaje prezes Stowarzyszenia „Żuławy Gdańskie” w Trutnowach. - Po zgłoszeniach widzę, że są bardzo różne i bardzo fajne. Kolejny raz zaskakują nas uczestnicy konkursu. Już w ubiegłym roku zauważyłam, że idziemy w kierunku zdrowej kuchni. W tym roku jeszcze dochodzi własna produkcja. Mamy zgłoszenie np. czterech chlebków pieczonych i swojskiej, robionej własnoręcznie kiełbaski. Są także poszukiwania żuławskich potraw, np. mamy zgłoszony żuławski garnuszek. To jednogarnkowa potrawa, którą kiedyś zanosiło się dla pracujących w polu.

Są też śledzie łowione w ujściu Wisły, własnoręcznie złowione, wypatroszone i przygotowane w zalewie octowej. Nasza kuchnia zdecydowanie się zmienia. - Tak jak w powiedzmy w pierwszych trzech edycjach konkursu była polska klasyka, ciężkie dania, z sosami, teraz są poszukiwania do tradycji polskiej wsi - dodaje prezes Stowarzyszenia "Żuławy Gdańskie".

zobacz także: Trutnowy: IV Jarmark Żuławski ściągnął do domu podcieniowego miłośnikow historii, regionalnych potraw i warsztatów

Tradycyjnie podczas wydarzenia zagra Zagan Acoustic. Będą także przygotowane pyszności do degustacji przez Cedrowy Dworek i tradycyjne danie żuławskie - klinki z kapustą przygotowane przez Stowarzyszenie „Żuławy Gdańskie”.

W konkursie startują prawdziwi pasjonaci, osoby, które lubią gotować i mają pomysły.

- Jest parę osób, które żadnego konkursu nie opuściły - dodaje Elżbieta Skirmuntt-Kufel. - Ale w tym roku jest też bardzo dużo nowych osób i to nie tylko z naszego regionu, ale także Gdańska, Tczewa, Pruszcza. Można powiedzieć, że to już konkurs wojewódzki. Mamy siedem kategorii konkursowych: dania gdańskie i żuławskie, dania mięsne, ryby, wypieki - słodkie i wytrawne, nalewki, domowa spiżarnia - przetwory z kwiatów, owoców i ziół dziko rosnących.

czytaj także:Opowieści historyka. Leszkowy - dzieje wsi żuławskiej po 1945 r. Przyjechali pomagać i zostali

W tym roku, w listopadzie, będzie też wydana VII część książki „Niebo w gębie”.
- Znajdą się w niej ubiegłoroczne i tegoroczne nagrodzone przepisy. A już dziś zapraszam do kolejnej edycji konkursu - dodaje pani Elżbieta. - Szczególnie namawiamy do spróbowania sił w ostatniej kategorii. Nagradzani są wszyscy. W przyszłym roku będziemy mieć same rocznice, przypada 5. Jarmark Żuławski, 15. konkurs kulinarny „Niebo w gębie” i 300 lat domu żuławskiego.

Zobacz: IV Jarmark Żuławski w Trutnowach - Dom podcieniowy z 1720 r.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pruszczgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto