Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Trąbki Wielkie: Smacznie, pięknie i nastrojowo było podczas VII Powiatowego Stołu Bożonarodzeniowego [ZDJĘCIA]

Danuta Strzelecka
Fot. UG w Trąbkach Wielkich
Makowce, serniki, pierniczki , sałatki, pierogi, potrawy rybne i z kapusty oraz wiele innych dań i wypieków mogli spróbować goście VII edycji konkursu „Powiatowy Stół Bożonarodzeniowy”, który odbył się w sobotę Trąbkach Wielkich.

Smacznie, pięknie i nastrojowo - tak właśnie uczestnicy konkursu i goście podsumowują, to, co działo się podczas VII edycji konkursu „Powiatowy Stół Bożonarodzeniowy”. Na stole pojawiły się fantastyczne dania, wypieki, ozdoby bożonarodzeniowych stołów oraz występy artystów - Anny i Romualda Spychalskich, którzy swoim repertuarem kolęd oraz znanych i lubianych utworów musicalowo-operetkowych wprowadzili gości w świąteczny nastrój.

Oprócz degustacji potraw uczestników, goście mogli również skosztować potraw przygotowanych przez kucharzy ze Stowarzyszenia Gastropiciel&Friends. Była i Pałucka grochówka z kapustą kiszoną i kibiny litewskie.
Imprezę prowadził, znany dziennikarz i prezenter TVP 3, Sławomir Siezieniewski.

Zdaniem oceniających najpiękniejszy stół przygotowały panie z KGW Przywidz, drugie miejsce trafiło do KGW Cedry Małe, na trzecim stopniu podium stanęły panie z KGW Wiślinka. Mistrzowski tytuł za rybę po grecku zdobyły panie z KGW Skowarcz. Wicemistrzostwo zdobyło Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie Oddział w Pruszczu Gdańskim. Na trzecim miejscu uplasowały się panie z KGW Suchy Dąb. Najlepszym makowcem mogą pochwalić się panie z KGW Lisewiec. Drugie miejsce zajęło Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie Oddział w Kolbudach. Nagroda za trzecie miejsce trafiła do pań z KGW Mierzeszyn.

- Tu są świetne, nowoczesne pomysły. Jestem tym mile zaskoczony - powiedział podczas konkursu Leszek Murawski, prezes Stowarzyszenia Towarzystwa Pomocy Kucharzy „Gastropiciel & Frends”, członek jury.

- Po raz czwarty bierzemy udział w konkursie - mówi Anna Prill z Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego Oddział w Pruszczu Gdańskim.- Przygotowaliśmy przepiękne dekoracje, ręcznie robione. Był również Mikołaj, skrzaty, skarpety na prezenty, nawet sanki. Każdy z nas przygotował swoją specjalność wigilijno-świąteczną. Na stole znalazła się m.in. kapusta z grzybami i z cieciorką, dwa rodzaje śledzi, sałatka, pierogi, ryba po grecku z delikatną nutką cynamonu i kurkumy, która podbiła serca sędziów i oczywiście wypieki - sernik z rosą, makowiec i torcik z prażonym słonecznikiem. To była świetna impreza. Można było poczuć już magię świąt.

Zobacz koncert kolędy w wykonaniu Spotkanie Zespołu Pieśni i Tańca Gminy Pruszcz Gdański "Jagódki" w Straszynie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pruszczgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto