Trąbki Wielkie: Najsmaczniejsze potrawy świąteczne i najpiękniejsze dekoracje na Powiatowym Bożonarodzeniowym Stole [ZDJĘCIA, WIDEO]

Danuta Strzelecka
Śledź smażony, łosoś w zalewie, pasztet z karpia, zupa migdałowa, barszcz czerwony, bigos postny, potrawy z sarny i dzika, kompot kaszubski z suszu, pierniczki z witrażykami, sernik z ziemniakami, torcik piernikowy. Tych i wielu, wielu innych potraw i wypieków mieli okazję skosztować goście, którzy przybyli dziś do auli Jana Pawła II w Szkole Podstawowej w Trąbkach Wielkich na VIII Konkurs Powiatowy Stół Bożonarodzeniowy.

W tegorocznym VIII Konkursie Powiatowy Stół Bożonarodzeniowy wzięło udział siedem Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu gdańskiego: KGW Osice (gmina Suchy Dąb), KGW Rzeczpospolita Babska Wiślinka (gmina Pruszcz Gdański), KGW Kiezmark (gmina Cedry Wielkie), KGW Lisewianki z Lisewca (gmina Kolbudy, KGW z Przywidza, KGW Gołębiewko (gmina Trąbki Wielkie), KGW z Różyn (gmina Pszczółki) oraz Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie Oddział w Pruszczu Gdańskim (gmina miejska Pruszcz Gdański). W tym roku każda z ekip na konkurs musiała przygotować: w kategorii potrawa - śledź smażony w zalewie, wypiek - świąteczny sernik. Ocenie jurorów podlegał także wystrój stołu bożonarodzeniowego.

Zobacz także: Ręcznie robione bombki, choinki, stroiki, biżuteria na Targowiskowym Jarmarku Rękodzieła w Pruszczu Gdańskim - GALERIA ZDJĘĆ

Każdy stół by inny, każda potrawa była inaczej przyrządzona. Korzystano ze sprawdzonych przepisów, takich jak ponad stuletni przepis na sernik praprababci jednej z pań z KGW z Kiezmark, jak i bardziej nowoczesnych, jak zupa migdałowa - pań z KWG Rzeczpospolita Babska Wiślinka. Uczestnicy konkursu oprócz potraw konkursowych, jak śledź smażony w zalewie i sernik, przygotowali mnóstwo innych dań, które mogą się znaleźć na bożonarodzeniowym stole.

- Przepis, według którego przygotowałyśmy konkursowy sernik jest u jednej z naszych pań jest od 120 lat - mówi Anna Kunikowska, z KGW Kiezmark. - Tak samo, jak przepis na piernik. Praprababcia naszej koleżanki z Koła pracowała na dworze i przepis ten był przekazywany z pokolenia na pokolenie. Ciasto na ten piernik leżakuje miesiąc.

Panie z KGW Rzeczpospolita Babska Wiślinka postawiły na tradycję i nowoczesność.
- Nasza nowość w tym roku to zupa migdałowa i pasztet z karpia - mówi Izabela Adamowicz z KGW Wiślinka. - Tradycyjnie jest też m.in. łosoś w zalewie i jako dodatek nasz przetwór - pomarańcza w zalewie cynamonowo-anyżowo-goździkowej z imbirem, kluski z makiem i ryba po grecku.

Zobacz także: Spotkanie wigilne w Pruszczu Gd. Burmistrz wręczył nagrody, statuetki, w tym Samarytanina Roku - ZDJĘCIA, WIDEO

Pod ciężarem potraw uginał się także stół Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego oddział w Pruszczu Gdańskim.
- Mamy śledzia w śmietanie, pasztet pieczony, bigos postny z kapustą i grzybami z odrobiną cynamonu, łososia w zalewie, sałatkę z kurczakiem i ananasem - wymienia Teresa Mejna z ZK-P w Pruszczu Gdańskim. - Nie mogło zabraknąć kompotu z suszu, który na Kaszubach musi być na wigilijnym stole. Jest też choinka z pierniczków. Korzystaliśmy z naszych, starych przepisów.

Koło Gospodyń z Przywidza zaakcentowało w swojej bożonarodzeniowej kompozycji stołu 100-lecie odzyskania przez Polskę niepodległości.

- W takim roku nie mogło zabraknąć narodowych akcentów - mówi Irena Lel-Poniatowska z KGW Przywidz. - Mamy m.in. kotyliony, które mówią, że jesteśmy patriotkami. Mamy świąteczne ozdoby w barwach biało-czerwonych.

- Wszystkie nasze ozdoby są robione przez panie z naszego koła. Spotykamy się, prowadzimy rozmowy i przy okazji coś robimy. Na naszym stole mamy wszystkie potrawy potrzebne na święta i wigilię. Mamy świąteczne ciasta - piernik, makowiec oraz pierniczki z witrażykami.

Panie z KGW Różyny, oprócz tradycyjnych potraw, miały także dania z mięsem dzika i sarny.
- Mamy koleżanki, których mężowie są myśliwymi, stąd pomysł na dania z tym rodzajem mięsa - mówi Elżbieta Stręciwil z KGW Różyny. - Szczególnie polecamy śledzia z żurawiną i pierniczki na miodzie. Jako że jesteśmy z gminy Pszczółki używamy dużo tego zdrowego i smacznego miodu. Do tego wszystkiego naleweczka i swojska kiełbaska.

Czy coś jeszcze mogło nas zaskoczyć? Oczywiście! Sernika z ziemniakami pań z Koła Gospodyń Wiejskich z Lisewca.
- Przygotowałyśmy m.in. gołąbki z kaszą i kapustą, barszcz czerwony na zakwasie, rybkę z ananasem i porem, roladę z makiem i sernik z ziemniakami - wylicza Ewa Moskwa z KGW Lisewianki.

Zobacz: Świąteczna wystawa w Szarym ganku z akcją charytatywną dla 12-letniego Michala z Pruszcza Gd. - ZDJĘCIA, WIDEO

Podczas wydarzenia z koncertem wystąpił gdański zespół wokalno-instrumentalny - Cappella Gedanensis, który utworami kolędowymi wprowadził przybyłych w świąteczny klimat. Goście mogli także spróbować zupy rybnej przygotowanej przez jednego z jurorów konkursu - szefa kuchni Restauracji „Harmonia” w Gdańsku Mikołaja Gileckiego.

Zobacz: VIII Powiatowy Stół Bożonarodzeniowy w Trąbkach Wielkich

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3