Tegoroczny tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Ulubiony dzień wszystkich łasuchów wypada już 11 lutego 2021. Mamy dla Was idealny przepis na pączki, które możecie sami zrobić w domu. Dzieli się nim pani Danuta Czerwińska z Koła Gospodyń Wiejskich w Rokitnicy (gm. Pruszcz Gdański). Sekretnym składnikiem tych pączków jest... piwo! Zapraszamy do naszej galerii, tam zobaczycie, jak wyglądają kolejne etapy przygotowywania pączków.
Pączki z piwem - składniki
- 3 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 20 g drożdży świeżych
- 1/3 szklanki ciepłego mleka
- 175 ml piwa jasnego
- 3 łyżki śmietany gęstej
- 75 g rozpuszczonego masła.
- 4 żółtka
- 2 łyżki spirytusu
- Dodatkowo potrzebny olej do smażenia
- cukier puder do posypania i dżem do nadziewania
- szpryca do nadziewania pączków
Pączki z piwem - wykonanie
- Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości mleka z dodatkiem cukru i pozostawić do wyrośnięcia.
- Do miski przesiać mąkę. Ubić żółtka dodać cukier puder ,śmietanę , piwo o temperaturze pokojowej . Wszystko wlać do miski z mąką zamieszać dodać rozpuszczone masło i wyrośnięte drożdże i spirytus . Wyrabiamy ciasto. Wierzch ciasta oprószamy mąką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Po tym czasie wyłożyć ciasto na stolnicę, lekko zagnieść i rozwałkować na grubość 1,5 -2 cm, szklanką wykrawać kółka .
- Układać na posypanej mąką tacy i pozostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
- Smażyć w nagrzanym oleju.
- Pączki nadziewać dżemem po upieczeniu i posypać cukrem pudrem.
Najłatwiejsze sypane ciasto ze śliwkami na świecie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?