MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tofu jest źródłem białka sojowego, wapnia oraz fosforu....
fot. xay/Pixabay.com

Święta na diecie? Poznaj proste przepisy, które pozwolą uniknąć objawów niestrawności, w tym bólu brzucha, zgagi i uporczywych wzdęć

Tofu po grecku

Tofu jest źródłem białka sojowego, wapnia oraz fosforu. Wystarczy w odpowiedni sposób je upiec, aby cieszyć się chrupiąca skórką. Dodatek duszonej marchewki i cebuli w sosie pomidorowym sprawi, że danie uzyska niepowtarzalny smak.

Składniki: 2 małe cebule, 3 marchewki, 3 łyżeczki oliwy z oliwek, 200 ml przecieru pomidorowego, woda 50 ml, 1 opakowanie tofu, kilka łyżek mąki pszennej lub kukurydzianej, zioła i przyprawy do smaku.

Przygotowanie: tofu kroimy na na 5 pasków, skrapiamy odrobiną oliwy z oliwek. Następnie obtaczamy w mące kukurydzianej i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Cebulę kroimy w piórka, a marchew ścieramy na grubych oczkach tarki. Na patelnię wlewamy 2 łyżeczki oliwy z oliwek i smażymy na niej cebulę, a następnie dodajemy marchew i chwilę mieszamy.

Do warzyw dolewamy przecier pomidorowy oraz wodę, przyprawiamy i dusimy na małym ogniu ok. 15 minut. Całość należy wymieszać i podawać.

Zobacz również

Warsztaty ekologiczne połączone z rajdem rowerowym w Lewinie Brzeskim

Warsztaty ekologiczne połączone z rajdem rowerowym w Lewinie Brzeskim

Dzień Małego Strażaka - wielka impreza dla dzieci ponownie w Ostrzycach!

Dzień Małego Strażaka - wielka impreza dla dzieci ponownie w Ostrzycach!

Polecamy

Wszystkie żony Krzysztofa Ibisza. Dziennikarz trzy razy stawał na ślubnym kobiercu

Wszystkie żony Krzysztofa Ibisza. Dziennikarz trzy razy stawał na ślubnym kobiercu

Spędzamy tak już w sumie ponad 100 dni w roku. Jak mądrze wykorzystać ten czas?

Spędzamy tak już w sumie ponad 100 dni w roku. Jak mądrze wykorzystać ten czas?

Do mięsa na obiad robię taką młodą kapustę. Talerze wracają czyste

Do mięsa na obiad robię taką młodą kapustę. Talerze wracają czyste