![Nie każdy potrafi dobrze upiec gęś i podać ją na czerwonej...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/b7/ee/5b41cfd2d52e6_o_large.jpg)
Powiat gdański: Zagłosuj na ulubionych Mistrzów Smaku! Przedstawiamy uczestników głosowania [ZDJĘCIA]
Wojciech Patrzałka, Żuławski Dwór
Nie każdy potrafi dobrze upiec gęś i podać ją na czerwonej kapuście lub w buraczkach. Jest to jedno ze sztandarowych dań kucharza, Wojciecha Patrzałka. Kucharz ten kształcił się w tym zawodzie, ale pierwszą pracę podjął, jako kelner. Gdy zrobiło się miejsce, trafił do kuchni Żuławskiego Dworu i to on decyduje o jakości dań. Najbardziej lubi przyrządzać tradycyjne dania polskiej kuchni i na takie gotowanie jest największe zapotrzebowanie.
- W naszej restauracji odbywają się wesela i różne imprezy rodzinne - powiedział pan Wojciech. - Zależy mi, żeby biesiadnicy otrzymali na stoły jak najsmaczniejsze dania, bo posmakują dobrego jedzenia i wrócą do nas, już beż wielkiej okazji. To najlepsza reklama mojej pracy. Nasi goście lubią domową kuchnię. Często zamawiają karkówkę z kopytkami lub kaczkę po żuławsku, pieczoną w zalewie jabłkowej. W przyszłości chciałbym mieć własną restaurację w gminie Suchy Dąb. (WAR)