1 z 12
Następne
Oto najlepsze zalewy do ogórków. 10 przepisów, których mogłeś nie znać. Jak przygotować zalewę do ogórków? Sprawdź TOP 10! [28.07.2023 r.]
Ogórki "na ostro"
Składniki
2,5 kg ogórków gruntowych pokrojonych w słupki
3 cebule pokrojone w plastry
2 łyżki soli
2 łyżeczki przyprawy curry
4 łyżeczki pieprzu mielonego
2 łyżeczki papryki słodkiej
4 łyżeczki gorczycy
koper
Składniki na marynatę
1 szklanka wody
1,5 szklanki octu
1,5 szklanki cukru
Wykonanie
Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 3 godziny.
Składniki na marynatę zagotować, ostudzić i wlać do ogórków. Wszystko dobrze wymieszać i nakładać do słoików ciasno razem z zalewą. Słoiki pasteryzować 5 minut.