MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie...
fot. anetagu/123RF

Naturalne probiotyki – 10 produktów, które hamują stan zapalny. To nie tylko ogórki kiszone i zakwas, ale też kimchi i kombucha

Zakwas buraczany i sok z kiszonych buraków

Kiszone buraki, wyciskany z nich sok, a także intensywnie zabarwiona zalewa solankowa nazywana zakwasem to równie cenne źródło zarówno dobroczynnych bakterii mlekowych, jak i buraczanych antyoksydantów. Buraki kisi się na surowo z dodatkiem czosnku, a najczęściej też ziela angielskiego liści laurowych, po zalaniu soloną wodą i dodaniu startera – może pochodzić z kiszonych buraków, ale także innych warzyw, np. ogórków, kapusty czy selera. Fermentowane buraki działają krwiotwórczo, wspomagają trawienie, pobudzają perystaltykę jelit i wspomagają odtruwanie organizmu z toksyn.

Zobacz również

Ruszyły zapisy na Poznań Five! Co to za bieg i kto stanie na starcie?

Ruszyły zapisy na Poznań Five! Co to za bieg i kto stanie na starcie?

Kibice Korony mobilizują się przed meczem z Ruchem. Dopóki są matematyczne szanse...

Kibice Korony mobilizują się przed meczem z Ruchem. Dopóki są matematyczne szanse...

Polecamy

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj

W tym roku na Dzień Matki zrobię to obłędne tiramisu truskawkowe. Smakuje jak raj

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Ozempikowa pupa. Nowy efekt uboczny leku

Przyjmujesz tak żelazo? Może się nie wchłaniać, a ty sobie szkodzisz

Przyjmujesz tak żelazo? Może się nie wchłaniać, a ty sobie szkodzisz