Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Hamburgery z groźną bakterią! Ich spożycie grozi zatruciem! Najnowsze ostrzeżenia GIS 22.03.2024

adek
Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) informuje o wielu produktach, które mogą stanowić zagrożenie dla Twojego zdrowia. Najnowsze ostrzeżenia GIS z dnia 22 marca 2024 roku mówią o pałeczkach Salmonella w hamburgerach. Ich spożycie wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Spis treści

Najnowsze ostrzeżenia GIS z 22.03.2024

Zagrożenie:
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.

Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.

Szczegóły dotyczące produktów:
Nazwa produktu: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano

Numer partii: 6350290081

Termin przydatności do spożycia: 27.03.2024

Kod kreskowy: 5 900751 015603

Producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Producent ANIMEX FOODS Sp. z o.o. poinformował o przeprowadzonej analizie ryzyka, w tym potwierdził, że proces produkcyjny przedmiotowej partii produktu przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami w kontrolowanych warunkach, jak również wymazy ze środowiska produkcyjnego w dniu produkcji przedmiotowej partii oraz badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię, nie wykazały obecności Salmonella. Mając ponadto na względzie fakt natychmiastowego zrealizowania przez jedynego odbiorcę tej partii, procedury wycofania przedmiotowego produktu z obrotu, producent uznał te czynności za wystarczające do zamknięcia sprawy.

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadził postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktu z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia objawów zatrucia pokarmowego po spożyciu wyżej wymienionego produktu, należy skontaktować się z lekarzem.

Salmonellozy durowe i jelitowe

Salmonelozy są to choroby powodowane przez pałeczki Salmonella, które dzieli się na durowe i jelitowe.

Człowiek może zakazić się poprzez:

  • spożycie żywności zanieczyszczonej bakteriami Salmonella,
  • spożycie produktów żywnościowych pochodzących od zwierząt zakażonych (mięso, jaja, mleko),
  • używanie skażonego sprzętu kuchennego, maszyn do produkcji żywności.

W szczególnych warunkach (szpitale, domy opieki) zakażenie może się szerzyć drogą bezpośredniego kontaktu lub drogą powietrzną.

Objawy

Pierwsze objawy choroby pojawiają się w okresie od 6 godzin do 3-7 dni od momentu kontaktu z czynnikiem zakaźnym i są to: bóle brzucha, gorączka, biegunka, odwodnienie, nudności, wymioty. Niekiedy może rozwinąć się zakażenie układowe o cięższym przebiegu, tzw. postać pozajelitowa, szczególnie u małych dzieci, osób w podeszłym wieku lub z obniżoną odpornością. Obserwuje się wówczas powstawanie ropni, zapalenie dróg żółciowych, płuc, opon mózgowo-rdzeniowych, stawów, szpiku kostnego, kości oraz posocznicę. Istnieje skuteczne leczenie salmonelloz.

Zachorowaniom na Salmonelozy można zapobiec poprzez:

  • przestrzeganie podstawowych zasad higieny przyrządzania posiłków
  • dezynfekcję pomieszczeń i przedmiotów, z którymi stykał się chory,
  • szczepienie ochronne przeciwko durowi brzusznemu – jest najpewniejszym sposobem zabezpieczenia przed zachorowaniem. Zalecane jest ono osobom podróżującym w obszary endemicznego występowania choroby oraz narażonym ze względu na rodzaj wykonywanej pracy. Ponadto, możliwe jest nałożenie obowiązku szczepień przeciwko durowi brzusznemu w sytuacji zagrożenia epidemicznego, stanu epidemii lub ze wskazań indywidualnych,
  • poddanie obowiązkowym badaniom sanitarno-epidemiologicznym osób podejmujących lub wykonujących prace w styczności z żywnością w zakładach produkcji i obrotu żywnością, z wodą przeznaczoną do spożycia przez ludzi lub wymagające bezpośredniego kontaktu z ludźmi, np. w zakładach opieki zdrowotnej czy przedszkolach. Badania te mają na celu wykrycie i odsunięcie od wykonywania ww. prac osób chorych i nosicieli pałeczek Salmonella. Ograniczy to ryzyko przeniesienia zakażenia na inne osoby.

Wirusowe zapalenie wątroby typu A (WZW A)

WZW A jest chorobą wywoływaną przez wirus A zapalenia wątroby z rodziny Picornaviridae, który jest odporny na działanie czynników zewnętrznych, tj. temperatura, substancje chemiczne. U osób dorosłych częstym objawem zakażenia HAV jest żółtaczka, której towarzyszą objawy ogólne, tj. gorączka, brak apetytu, nudności, wymioty. Objawy te pojawiają się 2-7 tygodni od momentu zakażenia i mogą trwać nawet przez wiele tygodni. U około 15% pacjentów objawy nawracają lub trwają ciągle nawet przez okres 6-9 miesięcy. U dzieci ponad 90% przypadków zakażenia tym wirusem przebiega bez objawów lub z objawami niespecyficznymi, bez żółtaczki.

Ludzie są jedynym rezerwuarem wirusa wywołującego WZW A, który przenoszony jest głównie drogą pokarmową.

Do zakażenia może dojść przez:

  • kontakt bezpośredni z zakażonym człowiekiem (np. przeniesienie wirusa poprzez nieumyte po wyjściu z toalety ręce),
  • kontakty seksualne z osoba zakażoną lub chorą,
  • najczęściej poprzez spożycie skażonego pożywienia (np. nieumytych owoców) i skażonej wody.

Czym jest listeroza?

Listeroza to zagrożenie przede wszystkim dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością, spowodowane bakterią Listeria monocytogenes. Bakterie są obecne w środowisku, a przypadki zatruć pokarmowych są rejestrowane na całym świecie.

Jak dochodzi do zakażenia?

Zakażenie może wystąpić poprzez kontakt z wydzielinami zakażonych zwierząt lub spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.

Objawy

  • U kobiet w ciąży mogą pojawić się objawy grypopodobne, zapalenie dróg moczowych, prowadzące do poważnych komplikacji.
  • U dorosłych najczęściej objawy nie występują.
  • U osób starszych i z obniżoną odpornością zakażenie może prowadzić do groźnych schorzeń, takich jak zapalenie opon mózgowych, mózgu i sepsy.

Zapobieganie zakażeniu

  • Stosowanie środków ochronnych na farmach zwierząt.
  • Przestrzeganie zasad higieny podczas przygotowywania żywności.
  • Regularne mycie rąk, zwłaszcza przed posiłkami, po kontakcie ze zwierzętami i po skorzystaniu z toalety.

Leczenie listeriozy obejmuje antybiotykoterapię.

Alkaloidy pirolizydynowe – zagrożenie dla zdrowia

Alkaloidy pirolizydynowe, działające toksycznie i genotoksycznie, zostały wykryte w niektórych produktach. Zatrucia mogą prowadzić do poważnych schorzeń, a Główny Inspektorat Sanitarny regularnie informuje o produktach wycofywanych ze sklepów ze względów bezpieczeństwa.

Co zaleca Główny Inspektorat Sanitarny?

  1. Produkty objęte komunikatem należy natychmiast usunąć i nie spożywać.
  2. W przypadku objawów zatrucia pokarmowego, skonsultuj się z lekarzem.

GIS regularnie publikuje komunikaty o produktach, informując o nieprawidłowościach zagrażających zdrowiu.

Zakup jaj

Sprawdzaj, czy skorupki są czyste i nieuszkodzone.

Przechowywanie

Jaja powinny być przechowywane w lodówce zgodnie z terminem przydatności do spożycia.

Przygotowywanie potraw z jaj

  • Unikaj potraw zawierających surowe jaja, zwłaszcza dla osób wrażliwych.
  • Gotuj jaja dokładnie.
  • Po kontakcie z surowymi jajami, umyj ręce i naczynia.

Podawanie posiłków

Unikaj używania tych samych talerzy i sztućców, które miały kontakt z surowymi jajami.

Główny Inspektorat Sanitarny – 100 lat służby cywilnej w Polsce

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Hamburgery z groźną bakterią! Ich spożycie grozi zatruciem! Najnowsze ostrzeżenia GIS 22.03.2024 - Kurier Poranny

Wróć na pruszczgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto