MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Latem rośnie liczba zatruć pokarmowych. Uważaj na to co jesz i pijesz, bo może ci grozić zakażenie salmonellą lub E.coli

Edyta Łosińska-Okoniewska
Edyta Łosińska-Okoniewska
Zatrucie pokarmowe może być niebezpieczne, dlatego też trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach, aby uniknąć kłopotów.
Zatrucie pokarmowe może być niebezpieczne, dlatego też trzeba pamiętać o kilku ważnych zasadach, aby uniknąć kłopotów. Getty Images
W sezonie letnim najczęściej dochodzi do zatruć i zakażeń pokarmowych wywołanych bakteriami z rodzaju Salmonella, E. coli czy wirusami, np. norowirusami, czy WZW A. Jak się uchronić przed zachorowaniem? Podpowiadamy!

Zakażenie pokarmowe. Jak się przed nim zabezpieczyć

Latem rośnie liczba zatruć pokarmowych, a to jak wiadomo oznacza spore kłopoty. Zamiast rozkoszować się urlopem i piękna pogodą, można niestety ten czas spędzić w toalecie i to w kiepskiej formie. Skąd te problemy? Otóż wiąże się to z łatwiejszym psuciem żywności w gorące dni, jak też funkcjonowaniem sezonowych punktów „małej gastronomii”. Nadzór nad nimi to jedno z podstawowych zadań Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

- Zakażenia pokarmowe bardzo często towarzyszą też podróżom zagranicznym, zwłaszcza tym do krajów o niższych standardach higieniczno-sanitarnych - informuje Główny Inspektor Sanitarny. - W sezonie letnim najczęściej zdarzają się przypadki zatruć i zakażeń pokarmowych wywołanych bakteriami z rodzaju Salmonella, E. coli czy wirusami, np. norowirusami, WZW A.

Wpaść w spore kłopoty można na kilka sposobów, w tym m.in. przez bezpośredni kontakt z osobą chorą, spożywając zanieczyszczoną żywność/wodę lub kontakt z przedmiotami użytku codziennego również zanieczyszczonymi przez osobę zakażoną.

Objawy zakażenia pokarmowego:

  • bóle brzucha,
  • gorączka,
  • biegunka,
  • nudności,
  • wymioty,
  • brak apetytu,
  • osłabienie,
  • żółtaczka.

Zatrucie czy też zakażenie pokarmowe jest szczególnie niebezpieczne dla dzieci, osób starszych i osłabionych inną chorobą, gdyż może mieć ciężki przebieg lub powodować szybkie odwodnienie organizmu. Objawy mogą rozwijać się od 2 godzin do 7 dni, natomiast przy WZW, a nawet do 4 tygodni po spożyciu skażonej żywności lub wody.

Jak powszechnie wiadomo, lepiej zapobiegać niż leczyć, zatem warto przestrzegać kilku zasad, aby uchronić się przed zakażeniem.

  • utrzymuj czystość, szczególnie pamiętaj o myciu rąk
  • oddzielaj żywność ugotowaną od surowej, bo ta może zawierać niebezpieczne mikroorganizmy
  • gotuj dokładnie, bo właściwa obróbka termiczna zabija prawie wszystkie niebezpieczne mikroorganizmy
  • utrzymuj żywność w odpowiedniej temperaturze, ponieważ w pokojowej szybko namnażają się mikroorganizmy
  • używaj bezpiecznej wody i żywności, ponieważ surowe produkty w tym woda i lód mogą być zanieczyszczone niebezpiecznymi mikroorganizmami i substancjami chemicznymi

CZYTAJ TEŻ: Fala upałów dotarła nad Pomorze. Może być śmiertelnie niebezpieczna. Policjanci ostrzegają

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pruszczgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto