Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 7
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Sałata, zarówno lodowa, masłowa, jak i rukola oraz roszponka...
fot. Yaroslav Shuraev/Pexels.com

Które produkty zawierają więcej kwasu foliowego niż sałata? Niedobór tej witaminy zwiększa ryzyko demencji i jest niebezpieczny dla płodu

Sałata

Sałata, zarówno lodowa, masłowa, jak i rukola oraz roszponka to cenne produkty spożywcze, które stanowią źródło witamin i związków mineralnych. Ich zielony kolor to zasługa chlorofilu, który jest silnym przeciwutleniaczem, czyli chroni komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych, zmniejsza stan zapalny w organizmie i spowalnia proces starzenia się komórek.

Sałata obfituje również w błonnik pokarmowy, który wspiera pracę jelit, przyspiesza metabolizm, reguluje rytm wypróżnień, łagodzi zaparcia, a tym samym zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Powszechnie uważa się, że sałata to najlepsze źródło kwasu foliowego, jednak jest to mylne przekonanie. Porcja 100 g zawiera bowiem 75 mcg tej witaminy.

Zobacz również

Polska - Słowacja NA ŻYWO. Kolejny trudny sprawdzian hokeistów. Gdzie oglądać?

Polska - Słowacja NA ŻYWO. Kolejny trudny sprawdzian hokeistów. Gdzie oglądać?

Polska - Francja NA ŻYWO. Kluczowy mecz dla Polaków! Gdzie oglądać?

Polska - Francja NA ŻYWO. Kluczowy mecz dla Polaków! Gdzie oglądać?

Polecamy

Ikoniczna łamigłówka dla każdego. Dziś Światowy Dzień Kostki Rubika

Ikoniczna łamigłówka dla każdego. Dziś Światowy Dzień Kostki Rubika

Netflix przestał działać na twoim telewizorze? Zobacz dlaczego

Netflix przestał działać na twoim telewizorze? Zobacz dlaczego

Jak odzyskać numer GG i hasło? Użytkownicy wracają do Gadu-Gadu

Jak odzyskać numer GG i hasło? Użytkownicy wracają do Gadu-Gadu