MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
11 z 17
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Chociaż jedna pierwszych diet proteinowych Pierre’a Dukana...
fot. AlbanyColley/pixabay.com

Hepatolog ostrzega. To produkty niszczą wątrobę! Zobacz, co specjalista poleca na regenerację wątroby

Co szkodzi wątrobie? Dieta wysokobiałkowa

Chociaż jedna pierwszych diet proteinowych Pierre’a Dukana odchodzi do lamusa, jej popularność w pewnych grupach nie słabnie. Obiecując szybkie efekty zyskuje uwagę osób, które chcą się odchudzić, nie rezygnując z produktów zakazanych w racjonalnych jadłospisach. Nie trzeba bowiem rezygnować z mięsa, jajek czy ryb – wręcz przeciwnie, stają się one głównym składnikiem menu, wypierając nielubiane przez wielu warzywa i owoce. Niewielkim poświęceniem wydaje się też rezygnacja z chleba, makaronu czy ziemniaków.

Problem w tym, że organizm może przyswajać jedynie niewielkie ilości białka naraz. Nadmiar jest przekształcany w tłuszcze, a efektem ubocznym ich spożywania jest szereg związków obciążających i uszkadzających z czasem komórki wątroby.

Zamiast więc ograniczać węglowodany na rzecz białek, lepiej zrezygnować z cukrów i oczyszczonej mąki. Taka dieta daje podobne rezultaty do diety wysokobiałkowej, choć w nieco dłuższym terminie. Nagrodą będzie zaś mniejsza tendencja do odzyskiwania straconych kilogramów, bo tak właśnie jest przy prawidłowo zbilansowanym jadłospisie.

Zobacz również

Malowanie abstrakcji nad Sanem w Przemyślu

NOWE
Malowanie abstrakcji nad Sanem w Przemyślu

Piłkarze z Wisły i Hutnika w kadrze beniaminka I ligi

Piłkarze z Wisły i Hutnika w kadrze beniaminka I ligi

Polecamy

Kawa dla dorosłych. Poznaj przepis na kawę po irlandzku

HIT DNIA
Kawa dla dorosłych. Poznaj przepis na kawę po irlandzku

Masz raka i co dalej? Skorzystaj z darmowej pomocy

Masz raka i co dalej? Skorzystaj z darmowej pomocy

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik

Zapomniana zupa, gotowana przez nasze babcie. Dodawały do niej zaskakujący składnik