6 z 9
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Z badań opublikowanych na łamach czasopisma „Journal of the...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/c0/0e/6388a8faf2ceb_o_large.jpg)
fot. Narong KHUEANKAEW/GettyImages.com
Cukrzyca typu 2 to nie wyrok. Sprawdź, jakie produkty mogą zwiększać poziom cukru we krwi i prowadzić do stanu przedcukrzycowego i cukrzycy
Słodzone i gazowane napoje
Z badań opublikowanych na łamach czasopisma „Journal of the Endocrine Society” wynika, że regularne spożywanie słodzonych i gazowanych napojów znacząco zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2.
Wykazano również, że codzienne picie takich produktów w ilości 250 ml zmniejsza wrażliwość komórek na insulinę o ok. 17 proc., co skutkuje wzrostem stężenia glukozy we krwi.