Cedry Wielkie. Na terenie gminy już niedługo pojawi się Browar Żuławski!
Browar Żuławski, czyli produkt, który może stać się kolejną lokalną wizytówką. Jak podkreśla jego właściciel Krzysztof Łapkowski - "Żuławiak" z krwi i kości - nad samą nazwą nie trzeba było się długo zastanawiać.
- Po II Wojnie Światowej moi dziadkowie (śp. Czesław Łapkowski – podporucznik 11 Pułk Piechoty 4 Dyw. Piech) zostali tu przesiedleni z kresów wschodnich i na podstawie orzeczenia Prezydium Rady Narodowej z 26 XI 1960 r. otrzymali gospodarstwo rolne w ramach działań odszkodowawczych (posiadam oryginał tego orzeczenia do wglądu). W późniejszych latach wychowywał się tu mój śp. Tata, który również zajmował się uprawą ziem. Aktualnie ja od przeszło 20-stu lat uprawiam ziemię moich przodków. Właśnie tutaj, w samym sercu Żuław, pragnę kontynuować działalność Browaru - mówi pomysłodawca całego przedsięwzięcia.
Z Kolbud do Trutnowych
I tak powstał projekt, który już niedługo może mieć duże znaczenie w promocji regionu. Co dokładnie łączy piwo z Żuławami?
- Do produkcji naszego piwa wykorzystujemy słody jęczmienne, jak i również pszeniczne, pochodzące z żuławskich pól (w tym również moich). Tutejszy jęczmień browarny, jak i nasza pszenica przerabiane są na słód w zakładach produkcyjnych mieszczących się w Gdańsku. Ponadto w niedalekiej przyszłości planujemy przenieść nasz zakład produkcyjny z Kolbud do miejscowości Trutnowy - mówi Krzysztof Łapkowski.
Coś dla pasjonatów piwa
Smakosze żuławskiego piwa mogą poznać zarówno jego klasyczne odmiany, jak i te nowofalowe (IPA). Na tę chwilę regionalne produkty dostępne są w pojemnościach 500 ml (puszka) oraz 30 litrów (petainer) bezpośrednio u producenta lub w specjalistycznych sklepach na terenie Trójmiasta, w Pruszczu Gdańskim, Tczewie, Kartuzach, Słupsku, a nawet w Poznaniu, Katowicach i Warszawie. W planach właścicieli jest dalszy rozwój browaru.
- Aktualnie przygotowujemy się do festiwalu alkoholi rzemieślniczych Hevelka, który odbędzie się 20-21 maja br. na Polsat Plus Arena. Ponadto naszym głównym celem jest przeniesienie browaru na rodzime ziemie. Skupiamy się aktualnie na pozyskaniu funduszy na ten cel - dodaje Krzysztof Łapkowski.
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?