Spis treści
Domowy budyń czekoladowy może przybrać elegancką formę. W szczególności, gdy udekorujemy go sezonowymi owocami, posypką czekoladową albo dodamy szczyptę orientalnych przypraw. Wśród tych dodatków na szczególną uwagę zasługuję kardamon, cynamon, a nawet mielona ostra papryka. Dzięki temu ostatniemu dodatkowi budyń czekoladowy będzie smakował jak podawany w Meksyku. Zachęcam, aby ten deser schłodzić w lodówce przed zjedzeniem. Jednak jeśli jesteście niecierpliwi, to będzie równie smaczny po całkowitym wystygnięciu do temperatury pokojowej.
Przepis na budyń czekoladowy z kakao
Liczba porcji: dla 6 osób.
Czas przygotowania: 30 minut + chłodzenie w lodówce.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
- 110 g czekolady deserowej posiekanej na duże kawałki,
- 3 jajka,
- 3 szklanki śmietanki,
- 3 szklanki mleka,
- 20 g mąki kukurydzianej,
- 100 g cukru,
- 15 g ciemnego kakao,
- 1/2 łyżeczki soli morskiej.
Jak zrobić domowy budyń czekoladowy?
Sposób przygotowania:
- Do małego garnka z grubym dnem włożyłam czekoladę.
- Jajka dodałam do szklanej miski i roztrzepałam do momentu uzyskania jednolitej masy.
- Do średniej wielkości garnka wlałam mleko ze śmietanką i wyłączyłam w momencie, gdy zacznie powoli parować.
- W dużej żaroodpornej misce dokładnie wymieszałam mąkę kukurydzianą, cukier, ciemne kakao i szczyptę soli morskiej.
- Uzyskaną mieszaninę przelałam do garnka z mlekiem i śmietanki.
- Wszystkie składniki budyniu czekoladowego mieszałam do momentu, aż krem zgęstnieje.
- W tym momencie odstawiłam garnek z kuchenki gazowej.
- Do wcześniej rozmieszanej i lekko ubitej masy jajecznej dodałam powoli powstały budyń czekoladowy.
- Otrzymaną masę ponownie dodałam do garnka na bardzo małej mocy palnika.
- Budyń czekoladowy gotowałam przez minutę i zestawiłam z ognia.
- Do gotowego budyniu dodałam posiekaną czekoladę, która roztopiła się pod wpływem temperatury w garnku.
- Aby budyń czekoladowy był aksamitnie gładki, można zmiksować go ręcznym blenderem.
- Czekoladowy budyń przełożyłam do pucharków i zostawiłam do wystygnięcia.
- Domowy budyń czekoladowy można przechowywać w lodówce przez trzy dni.
Domowy budyń czekoladowy bez jajek
Domowy budyń z czekoladą można także z powodzeniem zrobić bez jajek. W ich miejsce należy podwoić ilość mąki kukurydzianej. Jeżeli macie trudność z kupieniem jej w najbliższym sklepie spożywczym, to w jej miejsce użyj skrobię ziemniaczaną. W powyższym przepisie pomiń etap dodawania rozmieszanych jajek. Weganom natomiast proponuję zrobić mus czekoladowy na bazie aquafaby.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Odmierzaj składniki precyzyjnie
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?