Boller med sjokolade to słodkie norweskie bułeczki, które z powodzeniem mogą zastąpić pączki. To odpowiednik naszych drożdżówek, bardzo popularny w "krainie fiordów". Ich przygotowanie jest bardzo proste. A kardamon można z powodzeniem zastąpić cynamonem, dodać jabłek albo żurawiny.
CZEGO POTRZEBUJEMY?
75 g masła
250 ml mleka
50 g świeżych drożdży
2 łyżki cukru Muscovado
3 łyżki cukru kryształu
3 szkl. mąki pszennej
1/8 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki mielonego kardamonu
ok. 100 g pokrojonej czekolady
JAK ZROBIĆ?
Stop i ostudź masło. Podgrzej mleko z 2 łyż. cukru do ok. 40°C. Dodaj drożdże, wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. W misce połącz mąkę, sól, kardamon i resztę cukru. Wmieszaj masło i zaczyn, wyrób gładkie ciasto. Przykryj i odstaw do podwojenia objętości. Następnie ponownie wyrób dodając czekoladę.
Podziel na 8-10 części. Uformuj okrągłe bułeczki. Umieść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 1h. Przed pieczeniem możesz posmarować wierzch bułeczek rozmąconym jajkiem (ja tego nie zrobiłam). Piecz w 200 st. C ok. 15-10 min.
Przepis pochodzi z bloga: W Krainie Smaku
Przyjęło się, że niezjedzenia pączka w tłusty czwartek, będzie miał pecha. W ten dzień statystyczny Polak zjada 2,5 pączka, a wszyscy razem pochłaniamy ich prawie 100 milionów! Choć powstają z drożdżowego - czyli najzdrowszego - ciasta, kaloryczności dodaje im proces smażenia, w którym powstają. Na szczęście można go uniknąć. Jak? Np. serwując Bułeczki drożdżowe z żurawiną.
CZEGO POTRZEBUJEMY?
1 szklanka mleka
50 g drożdży
½ szklanki cukru
1 cukier z prawdziwą wanilią
3.5 szklanki mąki
2 jajka
4 łyżki oleju
100 g suszonej żurawiny
opcjonalnie lukier i kolorowa posypka
JAK ZROBIĆ?
Mleko podgrzewamy z 2 łyżkami cukru do ok. 40°C, tak by było letnie, ale nie gorące. Następnie dodajemy drożdże, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie w dużej misce łączymy mąkę, olej, jajka, pozostały cukier i cukier z wanilią. Następnie mieszamy to z drożdżowym zaczynem i wyrabiamy gładkie ciasto. Pod koniec wyrabiania dosypujemy żurawinę, którą wcześniej warto zalać na trzy minuty gorącą wodą (a przed dodaniem do ciasta odsączyć). Całość przykrywamy i odstawiamy na ok. 1h.
Na koniec pozostaje podzielić ciasto na 8 części, uformować bułeczki, ponownie odstawić do wyrośnięcia i piec w 200°C ok. 10-15 min.
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?