Lokalne produkty w szpitalnych stołówkach
Działalność stowarzyszenia opiera się głównie na środkach, które pochodzą ze składek członkowskich, ale tak szerokie działania są możliwe przede wszystkim dzięki wsparciu z przekazania 1,5% podatku przez osoby, które doceniają działalność grupy.
- Stowarzyszenie działa od roku 2009 na terenie 11 gmin z pogranicza województwa lubuskiego i wielkopolskiego, ale współpracujemy także z rybakami, organizacjami społecznymi oraz dwiema parafiami. Staramy się podejmować działania prospołeczne, uzyskujemy różne granty – jeśli ktoś ma dobry pomysł, to po prostu działamy! W Pszczewie prowadzimy także schronisko, z którego można korzystać bezpłatnie. Akcja wspierania lokalnych szpitali trwa już od wielu lat!
– opowiada nam skarbnik stowarzyszenia Kamil Adam Sieratowski.
Co ważne, przekazanie darów to również okazja do nauki wyrobu przetworów rybnych, która dodatkowo pomaga w promocji lokalnych smakołyków.
W tym roku grupa przekazała już dary lecznicom w Nowym Tomyślu, Międzychodzie i Międzyrzeczu. Ryby pochodziły z Gospodarstwa Rybackiego Sieraków, a przetwory wyprodukowała forma EMKRZYCH z Nądni.
Rybne przysmaki dla pacjentów szpitali
Z akcji szczególnie cieszą się pacjenci, którym rybne potrawy zdecydowanie smakują.
- Przetwory otrzymujemy już od trzech lat. Pacjenci, jak i cały personel są oczywiście zadowoleni z tej akcji! Czasem są to pyszne kanapki, a czasem rybne klopsiki
– mówi Monika Śron z Samodzielnego Publicznego Zakładu Opieki Zdrowotnej w Nowym Tomyślu.
Premier Izraela stanie przed Trybunałem w Hadze? Jest wniosek o areszt
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?