Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Konkurs kulinarny Niebo w gębie rozstrzygnięty. Poznaj przysmaki powiatu gdańskiego [ZDJĘCIA]

Danuta Strzelecka
Fot. Mat. Stowarzyszenia „Żuławy Gdańskie”
W niedzielę w Trutnowach odbył się XIII Powiatowy Konkurs Kulinarny " Niebo w gębie, czyli przysmaki powiatu gdańskiego". Uczestnicy stanęli na poziomie i zaprezentowali pełne smaków dania konkursowe. Nie sposób wymienić wszystkich potraw, które pojawiły się na konkursowym stole. Były m.in. jajka faszerowane, kaczka w śmietanie po wiejsku, zupa rybna, golonka i grzybowy smalec. Do tego cała gama przetworów i nalewek.

Do tegorocznego starcia w XIII Powiatowym Konkursie Kulinarnym "Niebo w gębie, czyli przysmaki powiatu gdańskiego" zgłoszono 54 potrawy. Jak mówią organizatorzy konkursu, z roku na rok poziom przygotowywanych dań, przetworów, wypieków i nalewek jest coraz wyższy, a wybór coraz trudniejszy.

- Zmieniają się także nasze gusta - mówi Elżbieta Skirmuntt-Kufel, prezes Stowarzyszenia „Żuławy Gdańskie” w Trutnowach. - Już po zgłoszeniach zauważyliśmy, że także u nas, na Żuławach popularna staje się kuchnia wegetariańska i wegańska. To świetny trend, za którym warto podążać.

Nie sposób wymienić wszystkich potraw, które pojawiły się na konkursowym stole. Były m.in. jajka faszerowane, kaczka w śmietanie po wiejsku, zupa rybna, golonka i grzybowy smalec. Do tego cała gama przetworów i nalewek.

Zobacz także: Dożynki w Trąbkach Wielkich 2018

- W tym roku zmieniliśmy jedną z kategorii. Zamiast Domowej spiżarni z ogrodu jest Domowa spiżarnia - przetwory z kwiatów, owoców i ziół dziko rosnących - wyjaśnia prezes stowarzyszenia. - Nie było dużo zgłoszeń w tej kategorii, chociaż kiedy ogłaszaliśmy konkurs w maju można już zbierać owoce dziko rosnące, ale mam nadzieję, że nasze gospodynie szybko się przestawią i w przyszłym roku nas mile zaskoczą. Za to było więcej chlebów i różnego rodzaju bułeczek oraz przekąsek. W każdej kategorii jury przyznało trzy pierwsze miejsca i wyróżnienie bądź wyróżnienia.

- Już dziś zapraszamy wszystkich miłośników gotowania i pysznego jedzenia do udziału w przyszłorocznej edycji - dodaje Elżbieta Skirmuntt-Kufel. - Naszym marzeniem jest odtworzenie kuchni żuławskiej i gdańskiej.

Zobacz także: Najpiękniejszy uśmiech dziecka w powiecie gdańskim 2018

Wyniki konkursu:
I. DANIA GDAŃSKIE I ŻUŁAWSKIE
I. Ziemniaczane bułeczki – Wiesława Brojak
II. Żuławska fasola z jabłkami – Krystyna Kaniewska
III. Jaja faszerowane – Agnieszka Warmbier
wyr. Kaczka w śmietanie po wiejsku

II. DANIA MIĘSNE
I. Łopatka dojrzewająca w malinach - Iwona Irzyk
II. Golonki Grażyny – Grażyna Bizoń
III. Polędwiczki w sosie kurkowym – Katarzyna Ejnik
wyr. Rolada z serem i pieczarkami – Wiesława Brojak

III. RYBY
I. Tarta z trocią, gruszką z żuławskiego sadu oraz cukinią z żuławskiego ogródka -
Magdalena Maćkiewicz
II. Łososiowe rolady z niespodzianką – Teresa Saczewa
III. Zupa rybna – Marta Irzyk

IV. NALEWKI
I. Nalewka z dzikiej róży – Ewa Magnucka
II. Aroniówka z wiśniową nutą – Leszek Reszka
III. Cytrynówka brunatna – Paweł Zagańczyk
wyr. Cytrynówka – Marcin Gora
wyr. Pigwówka – Maria Cenkiel

V. DANIA RÓŻNE
I. Aksamitna zupa z bobu – Beata Konefał
II. Sałatka z surowego kalafiora – Grażyna Knitter
III. Grzybowy smalec – Iwona Irzyk
wyr. Sałatka z buraków z olejem lnianym – Beata Konefał

VI. WYPIEKI
WYTRAWNE

I. Chleb żytnio-orkiszowy z żurawiną - Urszula Gora
II. Podpłomyki – Adianna Olszewska
III. Fetowa rozetka – Irena Abramczyk
wyr. Tarta z fetą, szpinakiem i suszonymi pomidorami – Halina Milewczyk

SŁODKIE
I. Sernik dyniowy – Klaudia Osmala
II. Marchwiak – Bogumiła Kiełbratowska
III. Ciasto „Pawełek” - Aneta Jeziorska
wyr. Sernik z białą czekoladą i konfiturą z czarnej porzeczki – Izabela Suska

ŻUŁAWSKA SPIŻARNIA
OWOCE SADU I OGRODU

I. Ajwar paprykowy – Beata Kawala
II. Słodkie kasztanki – Irena Abramczyk
III. Kalafior kiszony Teresy – Teresa Dolistowska
wyr. Sos paprykowy – Aneta Jeziorska

ROŚLINY DZIKO ROSNĄCE
I. Galaretka z rokitnika – Krystyna Kaniewska
II. Konfitura z owoców dzikiej róży – Anna Kowalska
III. Jabłka kiszone – Mariola Budzich
Wyr. Powidła z mirabelek – Zofia Wiśniewska

Zobacz także: Występ kwartetu smyczkowego podczas XII Powiatowego konkursu kulinarnego "Niebo w Gębie, czyli przysmaki powiatu gdańskiego" w Trutnowach 2017

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pruszczgdanski.naszemiasto.pl Nasze Miasto